Tandlossning – behandling

Parodontologi är den gren inom tandvården som arbetar med att behandla parodontit, eller tandlossning.

Parodontit orsakas av bakterier kring tänderna, som ger skador på tändernas fäste. Det finns idag effektiva metoder för att stimulera nybildning av tandfäste, vilket gör att förutsättningarna att återfå friskt tandfäste efter parodontit har förbättrats.

Hur vet du att du har tandlossning?

Tandlossning börjar med en tandköttsinflammation. Typiska symptom för tandköttsinflammation är:

  • Blödande tandkött vid tandborstning
  • Uppsvullnat tandkött
  • Blankt, ömt och rött tandkött
  • Rörliga tänder

Ju tidigare behandlingen mot tandlossning påbörjas, desto större chanser att återfå frisk vävnad runt tänderna. Den bästa möjligheten att får stopp på inflammationen är extra tandvård i några veckor. Om tandköttsinflammationen inte har gått över efter en vecka bör du uppsöka en tandläkare.

Varför får man tandlossning?

Om någon i din familj har drabbats av tandlossning bör du vara extra uppmärksam. Tandlossning är nämligen en genetisk, ärftlig sjukdom. Hälften av alla som drabbas av parodontit är dessutom rökare. Det finns två anledningar till det:

  • Rökning försämrar immunförsvaret
  • Rökning gör att tandköttet drar ihop, sig vilket gör att de första symptomen på tandköttsinflammation inte uppträder, vilket minskar möjligheten att behandla inflammationen i tid

När en tandköttsinflammation har lett till tandlossning (parodontit) innebär det att tandköttsfickorna har skadats. En frisk tandköttsficka är 1–4 mm djup medan en som har drabbats av parodontit kan ha ett fickdjup på över 5 mm. De skadade fickorna är ofta väldigt infekterade. Förlusten av tandfästet når till slut rotspetsen, vilket gör tanden rörlig.

Hur behandlas tandlossning?

När tandköttsfickan blivit för djup går det inte längre själv att rengöra området ordentligt. En behandling hos parodontolog inleds därför med en omfattande rengöring av munnen. Specialinstrument används för att få området helt rent. Det är viktigt att du fortsätter behandlingen med regelbunden rengöring hemma på egen hand.

Behandling består sedan av regelbundna besök hos specialutbildade tandhygienister som rengör tandköttsfickorna. Efter en tid görs en undersökning av hur tandköttsfickorna har påverkats. Ofta har djupet på fickorna minskat avsevärt, och genom fortsatt egen tandvård har du en chans att behålla dina tänder!

Operation mot tandlossning

Vid allvarliga fall av parodontit minskar inte djupet på tandköttsfickorna tillräckligt mycket under behandlingen. Det kan då krävas en operation hos specialisttandläkare. Alla kirurgiska ingrepp genomförs under lokalbedövning och är smärtfria.

Den inledande rengöringsbehandlingen bidrar till att göra operationen mindre omfattande, och ökar chanserna till en lyckad operation.

Vid operationen gör specialisttandläkaren ett litet snitt i tandköttet intill det sjuka området för att komma åt bättre. Detta möjliggör borttagning av tandsten och sjuk vävnad rund tanden. Vid behov kan även benstimulerande medel tillsättas för att tandfästet ska kunna återuppbyggas utifrån den befintliga vävnaden. Efter operationen sys tandköttet ihop igen.

Ingreppet tar vanligtvis mellan 30–60 minuter. Ibland kan du som patient känna lite värk efter operationen, som kan lindras med vanliga värktabletter.

Implantatbehandlingar

Implantatbehandlingar innebär att förlorade tänder ersätts med implantat som sitter fast och ser ut som vanliga tänder. Idag går nästan alla förlorade tänder att ersätta med implantat, så att du kan få nya tänder efter tandlossning. Läs mer om våra behandlingar för tandimplantat.

Övriga frågor

Du är alltid välkommen att kontakta Specialistkliniken för att få mer information eller beställa tid för undersökning.


Följande kliniker erbjuder parodontologi

Våra behandlingar

Capio Specialisttandläkarna har varit verksamma med specialisttandvård i över 30 år. Vi är specialister inom bettfysiologi, endodonti, käkkirurgi, protetik och paradontologi och har lång erfarenhet av specialisttandvård. Vi arbetar med den senaste tandtekniska teknologin och inom koncernen rymmer även Capio Tandteknik som är ett fullservicelaboratorium. Det innebär att vi har hela flödet inom oss och kan därför kvalitetsäkra vaje del.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.